Bij Game On worden de onweersbuien afgewisseld met zon

3 juni 2022 om 08:10 Onderwijs

 

GORINCHEM Een gereedschapskist, blauw slijm, een vliegtuigje of roze gel. De jeugd kon het allemaal maken tijdens de tweedaagse technologiemanifestatie Game On in de Evenementenhal van stichting School en Bedrijf. Of misschien toch liever weervrouw? Met het aankondigen van onweersbuien, die afgewisseld worden met zon, ook een leuke klus.

 

Bij de technologiemanifestatie draait het vooral om doen en beleven gericht op de beroepspraktijk in de regio. Zo’n 3500 leerlingen van zowel basisschool als middelbaar onderwijs mogen een kijkje komen nemen bij al die prachtige, technische beroepen. Maar liefst acht pleinen zijn ingericht met bouw, metaal/maritiem, installatie/elektro, innovatie, water en groen, mobiliteit en transport, care-on en ICT en creatieve industrie met doe activiteiten door medewerkers van scholen en bedrijven om leerlingen uit de regio enthousiast te maken voor de technologische sector.

 

BAND VERWISSELEN Het blijft niet bij kijken, bijna overal mogen ze zelf iets maken. Zoals het houten nestkastje of de gereedschapskist van blank hout. Even verderop bij de schildersopleiding mogen de leerlingen oefenen in verfspuiten met vlakken ‘a la Mondriaan’.  Een meisje is net klaar en roept enthousiast ‘Mam, mama’ . ,,Ik laat hem even drogen, dan kan ik hem straks ophalen”. En weg is ze weer naar een volgende stand. Bij SVL metselwerken mag iedereen een muurtje metselen. Wel even laten zien of je links of rechts bent voor de juiste troffel. Laura Boersma staat bij de stand van Amega, de leerlingen mogen daar auto onderdelen raden of een band verwisselen. ,,De schokbreker noemde iemand zelfs een machinegeweer”, zo herinnert ze zich een van de leerlingen. Vooral in de ochtend vond ze het druk tijdens Game On. Verder is ze verrast over de belangstelling tijdens de avondopenstelling. 

 

PROCESINDUSTRIE Bij het slijm maken bij het Da Vinci college mogen ze zelf een kleurtje kiezen. ,,Met het mengen van de ingrediënten voor het maken van slijm bootsen we de procesindustrie na. Voor het maken van slijm heb je bijvoorbeeld water, lijm en alcohol nodig. Kinderen maken ook thuis wel slijm met bijvoorbeeld lenzenvloeistof en zeep.” Verderop mogen leerlingen het weerbericht presenteren. Ze mogen tegen een groene achtergrond plaatsnemen, maar op het beeldscherm ziet het er nog professioneler uit met de contouren van Nederland en heel veel zon. Vanaf een autocue mogen de leerlingen beurtelings het weerbericht voorlezen dat onweersbuien met afwisselend regen voorspelt. Iedere weervrouw of weerman mag zijn eigen presentatie nog even rustig terugkijken. Bij de stand van Waardlanden wordt niets weggegooid. Daar mogen de leerlingen plastic doppen strijken met een het strijkbout. Wie genoeg geduld heeft, houdt aan het einde een fleurige bloem over. 

 

Klik hier voor het artikel in De Stad Gorinchem.