Project papier hier 2024

De opdracht luidde: “Maak een kunstwerk waarin papier en techniek samenkomen”.

 

Om leerlingen te enthousiasmeren voor techniek en hun talenten en interesses te laten ontdekken, organiseren we jaarlijks gezamenlijk een techniekwedstrijd met het thema van Museum De Koperen Knop. Dit jaar is dat een tentoonstelling “papier hier”.

 

Leerlingen gaan in groepjes aan de slag met het vijfstappen model techniekpromotie op de basisschool (programmalijn 5.1) van Sterk Techniek Onderwijs Gorinchem | Altena (STO-GOAL). Materialen zijn ter beschikking gesteld door Forte muziek en cultuur en school & bedrijf.
Leerlingen denken na over een idee, tekenen dit uit, verzamelen materialen, laten het ontwerp ook iets doen d.m.v. een solarmodule en testen het uit. Vervolgens presenteren ze het eindresultaat en sturen een video in ter beoordeling.

 

Op woensdag 29 mei 2024 zijn de finalisten uitgenodigd bij de Koperen Knop om hun kunstwerk tentoon te stellen. De foto’s en het enthousiasme van de leerlingen spreekt voor zich…

 

1e prijs Groen van Prinstererschool uit Oud-Alblas (Gemeente Molenlanden)


2e prijs SBO De Akker uit Sliedrecht (Gemeente Sliedrecht)


3e prijs CBS Het Kompas uit Lexmond (Gemeente Vijfheerenlanden)

 

De wedstrijd is een prachtig voorbeeld van een optimale samenwerking, waarbij leerlingen op een creatieve manier kennis maken met technologie.

 

Dit project is op initiatief van: school & bedrijf, Sterk Techniek Onderwijs Gorinchem | Altena (STO-GOAL), Forte muziek en cultuur en Museum De Koperen Knop.


Met: Koos Veen van, Marion Dammers, Dick de Jong,
Peter-Paul Krijgsman, Cintha de Vreede, Wim verhoeven en Wilma Yard – van der Stelt.

Project apparatement 2023

Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam is voornemens een tentoonstelling te organiseren. Deze start medio juni 2023. Deze expositie heeft als thema ‘Poppenhuizen en miniaturen’ (modelbouw).

 

Wij vinden dit een mooie kans om leerlingen van groep 5 en 6 in aanraking te laten komen met techniek. De basisscholen in Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem, Vijfheerenlanden, Altena (via School & Bedrijf) en Molenlanden (via MC Forte) zullen woensdag 8 maart 2023 worden benaderd voor deelname aan deze wedstrijd.

 

Het is de bedoeling dat elke school 1 werkstuk inlevert, gemaakt van oude “elektronische” apparaten. Voor materialen kan gebruik worden gemaakt van het werkpakket dat ter beschikking wordt gesteld door School & Bedrijf in samenwerking met Sterk Techniek Onderwijs en MC Forte.

 

De 5  beste werkstukken, beoordeeld door “De techniekmeesters”, zullen tentoon gesteld worden en voor het ontwerp dat het best uit de bus komt is er ook een waarderingsprijs.

 

De complete uitleg met de nodige informatie kunt u vinden op:

https://www.basisvoortechniek.com/techniekwedstijd-apparatement

 

Lijkt het u leuk om mee te doen, maar wilt u graag hulp bij het opstarten van deze lessen dan kunt u hulp inschakelen door een techniekdocent / techniekmeester. Zij verzorgen een introductie-les waarna u gegarandeerd zelfstandig met uw klas aan de slag kan met deze wedstrijd.

Klik HIER om in te schrijven voor deze wedstrijd (uiterlijke inschrijfdatum 22-03-2023).

 

Klik HIER om een afspraak in te plannen voor een introductie-les.

 

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met wyard@schoolenbedrijf.nl.

 

Op woensdag 14 juni 2023 heeft de prijsuitreiking plaatsgevonden. De winnaars zijn: 

 

Bs De Bolderik           Hank                             1e prijs                 
CBS Eben Haëzer      Groot Ammers            2e prijs                 
CBS Het Baken          Werkendam                 3e prijs

 

Klik hier voor het artikel in het Kontakt. 

Apparatement De Koperen Knop "poppenhuizen en meer miniatuur" 2023

Techniek voor jongens en meisjes in De Koperen Knop 2021